Wasmachine tips

 

Elke week is het weer nodig, de was doen! Het lijkt een simpel klusje. Je sorteert de witte was van de gekleurde was, je geeft de stand en het aantal graden aan en wassen maar! Dit is niet helemaal het geval. Je moet er ook voor zorgen dat je wasmachine schoon blijft en je hem dus optimaal kunt blijven gebruiken. Ook wil je niet dat je kleding krimpt of lelijk wordt.

Kies het juiste wasmiddel

De witte was hoor je altijd met poeder te wassen. Bleekpoeder, het bestanddeel dat ervoor zorgt dat de was mooi wit blijft, kan namelijk alleen in poeder worden verwerkt, niet in vloeibare substanties.
Voor de zwarte en de gekleurde was is een wasproduct met kleurbeschermer (cellulase) aan te raden. Ook zijde en wol kun je het beste met een aangepast product wassen.
Houd er rekening mee dat ook wasmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben! Drie maanden na het openen van het pak moeten ze opgebruikt worden.

Hoeveelheid wasmiddel

Gebruik weinig zeep, i.v.m. met het lage waterniveau. Zeep is maar een toevoeging, het wassen en de temperatuur doen het meeste werk.
Gebruikt dan ook maar maximaal 60ml wasmiddel op een volle wasmachine.

Ruikt uw was en wasmachine muf?

Veel mensen klagen dat de was en de wasmachine muf ruiken het is belangrijk om regelmatig op 95 graden te wassen, ook zijn er bij ons in de winkel reinigingsmiddelen te koop om uw wasmachine grondig te reinigen.

Vloeibare wasmiddelen laten na een tijdje een vettig laagje achter in het bakje en in de leidingen van de wasmachine. Vaak is dan het geval dat de machine gaat stinken en krijgt strepen in het wasgoed. Het is dan ook aan te raden om, om de tien wasbeurten (hoeft niet leeg te zijn, er kunnen handdoeken in de trommel meedraaien) op het kookwasprogramma te laten draaien.

Houd uw machine schoon, maak regelmatig de zeeplade en het filter schoon. (Zie video)

Ontkalk minstens eenmaal per jaar (Bij hard water)

Denk eraan je wasmachine 1 keer per jaar een ontkalkingsbeurt (met lege wastrommel) te geven. Laat je dus niet verleiden tot de aankoop van producten die zogezegd tijdens elke wasbeurt voor een ontkalking van de machine zorgen.

In een hard watergebied zoals hier in Brabant is het aan te bevelen om de donkere katoenen was in natuurazijn te wassen, u ruikt hier niets van en het ontkalkt meteen de machine.