Droger tips

 

Een wasdroger moet je regelmatig onderhouden; dat zijn niet altijd de leukste klusjes. Toch is het belangrijk dat het gebeurt: als de filters of warmtewisselaar – ook condensor genoemd – verstopt raken duurt het droger langer en gebruikt het apparaat meer energie. Soms droogt de was niet goed. In het ergste geval kunnen verstoppingen of defecten optreden en er kan zelfs brand ontstaan.

Pluizenfilter

Uit de was vrijgekomen pluis wordt opgevangen in filters in de deur en deuropening. Deze pluizenfilters moet je na elke droogbeurt schoonmaken. Dit voorkomt een langere droogduur en hoger energieverbruik. Bovendien kan pluis dat in het binnenwerk van de wasdroger terechtkomt de droger beschadigen. Als er pluis terechtkomt op onderdelen die heet worden, dan kan zelfs brand ontstaan. Veel drogers geven met een lampje aan wanneer de pluizenfilter schoongemaakt moet worden, maar het is beter om standaard na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken. Als de pluizenfilter erg vies is, kun je hem met water schoonmaken.

Condensbak

Condens- en warmtepompdrogers halen het vocht uit de lucht waarmee de was gedroogd is, en vangen dit op in een condensbak. Is de droger niet op een waterafvoer aangesloten, dan moet je deze bak na elke droogbeurt legen. Veel drogers geven met een lampje aan dat de condensbak geleegd moet worden.

Het water dat wordt opgevangen in de condensbak is gedestilleerd water. Maar er kunnen wel kleine stofdeeltjes in zitten. Als je het water wil gebruiken in bijvoorbeeld een stoomstrijkijzer, filter het water dan eerst door het door een koffiefilter te laten lopen.

Condensor

Bij condensdrogers en warmtepompdrogers moet je de condensor regelmatig schoonmaken om het pluis weg te halen. Pluizen kunnen schade veroorzaken aan het binnenwerk van de wasdroger en het energieverbruik verhogen. Sommige wasdrogers geven door middel van een lampje aan wanneer dit moet gebeuren.

Bij condensdrogers moet je de condensor met bijbehorende onderdelen uit de droger halen en afspoelen met water. Bij warmtepompdrogers moet je het filter van de condensor schoonmaken. De pluizen van de condenskast kun je verwijderen met een stofzuiger.

Warmtepompdrogers van het merk Bosch en Siemens hebben een zelfreinigende condensor, die hoeven niet gereinigd worden. Er zijn wel 2 extra filters die regelmatig schoongemaakt moeten worden.

Buiten- en binnenkant

De buitenkant kun je met een mild reinigingsmiddel afnemen. Gebruik geen agressieve middelen of schuurmiddel.